Eksperiment Torsdager i Februar

I februar hadde vi fokus på fagområdet antall, rom og form. Der fikk barna bli kjent med ulike geometriske former, nye begreper som er det motsatte av eks kort/lang, høy/lav, tynn/tykk. I tillegg til dette så sier rammeplanen at barna skal få eksperimenterer og undre seg over fysikk og kjemi. Månetoppen valgte derfor å ha “Eksperimenttorsdag” som en inngang til dette.

Gjennom å tilby ulike opplevelser ved å presentere eksperimenter håper vi å sette i gang undring, lek og fantasi hos barna. Hva skjer når olje møter vann?  Hvordan kan maizena og vann være både flytende og hardt på samme tid?

Vann og olje

Hvorfor legger olje seg på toppen av vannet? Går det an å blande de to væskene?

Emulsjon oppstår når to væsker ikke er fullstendig løselige med hverandre, da går det ikke an å få de to væskene til å blandes fullstendig. De er med andre ord ikke helt venner.

Vi prøvde iherdig å blande, uten resultat annet enn at det var spennende å se hvordan olje og vann oppfører seg.

Vann og volum

Kan alt vannet fra en halvlitersflaske, som er SÅ høy, få plass i en så lav boks?

Og kan vannet i den runde boksen få plass i den rektangulære boksen?

Hva skjer med olja og vannet hvis vi heller det over i den rektangulære boksen?  Hvilke former kan vi se? Hvordan kjennes dette ut?

Maizenna og vann

Hva skjer når vi blander Maizenna og vann?

Noen væsker blir faste når vi berører dem.

Vi kaller det oobleck, barna synes det var humor og spennende å prøve å uttale fremmedord som dette. Denne vesken laget vi selv, ved hjelp av Maizenna og vann. Når væsken fikk ligge urørt i bollen så den omtrent ut som melk. Men når barna stakk fingrene veldig sakte ned i den, kjentes den ut som en flytende og våt grøt. Men hva skjedde når barna prøvde å slå ned i væsken? Den ble helt hard som stein.